Kangasalan hyötyjäteasema Kaarinan Maununtyttären tien varressa paloaseman takana muuttui vuoden vaihteessa jäteasemaksi. Samalla lakkautettiin hyötyjäteasemalla toiminut kierrätyspiste, johon yksityishenkilöt saivat tuoda käyttökelpoista tavaraa ja hakea sitä tarpeeseensa maksutta. Kierrätyspisteen lakkauttamista perusteltiin muun muassa tilanpuutteella ja sen asiakkaiden aiheuttamilla ongelmilla. Itse asiakkaana pidin kierrätyspistettä toimivana ja tarpeellisena palveluna. Käyttökelpoisen tavaran kierrätys on yksi hyvin tärkeä keino vähentää jätekuormitusta. Yhden roska on toisen aarre. Kirpputorit hoitavat ansiokkaasti oman osansa kierrätyksestä, mutta niiden toiminnan ulkopuolella on silti tarvetta kierrätyskeskustoiminnalle, erityisesti tavaroissa, joiden rahallinen arvo on vaatimaton mutta käyttöarvo ehkä suurikin. Pirkanmaan Jätehuollon internetissä toimiva nettikierrätyskeskus ei poista oikean, paikallisen kierrätyskeskuksen tarvetta. Oikeaan kierrätyskeskukseen on helppo poiketa viemään muutama pikkutavara tai yksittäinen huonekalu, samoin sieltä on tarpeen tullen kätevä käydä etsimässä vaikkapa työtasoa remonttityömaalle tai käsienpesuallasta mökille. Kangasalan kunta opastaa nettisivuillaan kierrättämään edellä mainittujen nettikierrätyskeskuksen ja kirpputorien lisäksi lähikuntien kierrätyskeskusten kautta. Vaikuttaa mielestäni oudolta, että kangasalalaisen kierrättäjän pitäisi hoitaa asiansa Tampereen, Pirkkalan tai Nokian kierrätyskeskuksessa. Paikallisuus vähentää yksityisautoilua ja tekee kierrättämisen mahdollisimman saavutettavaksi ja vaivattomaksi. Jos kierrättäminen vaatii paljon työtä verrattuna siihen, että heittää tarpeettoman tavaran roskalaatikkoon, niin roskalaatikkoon se menee. Kierrätyskeskuksen ei tarvitse olla kunnan omaa toimintaa, mutta kunnan aloitteellisuus ja apu lienevät välttämättömiä kun toiminta joudutaan nyt käynnistämään käytännössä nollasta. Suomessa kierrätyskeskuksia toimii muun muassa kunnan omana toimintana, jätehuoltoyhtiön toimintana sekä osakeyhtiö- säätiö- ja yhdistyspohjaisina. Aloite: Esitän, että Kangasalan jätehuoltoa parannetaan kierrätyskeskuksella. Kierrätyskeskuksen tulee olla kuntalaisten mahdollisimman helposti saavutettavissa ja käytettävissä. Säännöillä ja valvonnalla voidaan ehkäistä ongelmia ennalta. Tavaran laatuun voidaan tehdä rajauksia – ja vastaanottaa esim. käyttökelvottomat huonekalut tms. jätteeksi luokiteltavat jätemaksun hinnalla. Mikäli Pirkanmaan Jätehuolto Oy ei suostu kierrätyspisteen palauttamiseen muodossa tai toisessa, kunnan pitää etsiä uusi kumppani kierrätyskeskusta pyörittämään. Kangasalla 8.9.2008 Johanna Häme-Sahinoja Vihreä valtuustoryhmä