Viikoittainen kasvisruokapäivä kouluihin Kangasalla
Kouluruoka on ollut jälleen viime kuukausina otsikoissa Kangasalla. Koululaisten vanhemmat ja varmasti suurin osa päättäjistäkin toivoo, että kouluissa tarjotaan riittävän laadukasta ruokaa. Määrärahat ovat kuitenkin rajalliset ja esim. kotimaisen lihan saatavuus vaihtelee. Jotta liharuuat voitaisiin tarjota useammin kotimaisesta raaka-aineesta valmistettuna, tulisi lihan käyttöä vähentää. Kasvihuonekaasupäästöjen muodostajana ruuan osuuden on arvioitu olevan jopa asumista ja liikennettä merkittävämpi, jopa 50 % kaikista maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Ruuan päästöjä syntyy sen tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistuksessa. Yksi merkittävä ruokatuotannon kasvihuonekaasupäästäjä on karjatalous. Lihantuotannossa hukataan myös huomattavasti enemmän energiaa, vettä ja ravintoaineita verrattuna kasvisruuan tuotantoon. Yleinen arvio on, että yhden naudanlihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kiloa rehua. Kasvisruoka on täten liharuokaa ympäristöystävällisempi – ja usein myös terveellisempi – vaihtoehto. On tarkoituksenmukaista, että lapsille ja nuorille tarjotaan kouluissa monipuolista ja terveellistä ruokaa. Koulujen ruokalistoissa kaikille tarjottava kasvisruoka jää kuitenkin harvinaisuudeksi; esim. lihalasagne vaihdetaan harvoin kasvislasagneen, vaikka se olisi helppoa. Kouluruokailun yhtenä tarkoituksena on totuttaa koululaisia erilaisiin ruokiin. Kouluissa voitaisiin tarjota nykyistä enemmän kasvisruokaa liharuokien sijaan ja näin opettaa, että kasvikunnan tuotteista saadaan aikaan terveellistä, hyvää ja ympäristöystävällistä ruokaa. Tarkoitus olisi tarjota täysipainoisia kasvisaterioita eli ”lihaa ei korvattaisi pelkällä porkkanalla”. Näin koululainen muistaisi ehkä myös kouluajan jälkeen, että kasvisruoka ei tarkoita vain puuroa ja pinaattilettuja ja muuttaisi ruokatottumuksiaan terveellisemmiksi. Kasvisruuan osuuden lisääminen ei merkitsisi suurta muutosta nykyisiin ruokalistoihin ja budjettiin ei välttämättä tarvita tämän takia lisäyksiä – kenties saavutetaan jopa säästöjä. Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Kangasalan peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa otetaan käyttöön viikoittainen kasvisruokapäivä. Stiina Lahikainen, vihreät Nina-Carita Säpyskä, vihreät Tony Lähde, vihreät Vastaus Vastaus aloitteeseen saatiin 11.11.2013 ja sen mukaan koulujen ruokalistoille lisätään syyslukukauden 2014 alusta kokeiluluontoisesti 1 kasvisruokapäivä lisää 6 viikon ruokalistaan (tällöin 2 kasvisruokapäivää + puuropäivät) ja sen jälkeen kysytään palautetta koululaisilta. Saadun palautteen perusteella voidaan ryhtyä jatkotoimiin. Vihreä valtuustoryhmä teki samassa kokouksessa seuraavan ponsiesityksen, joka hyväksyttiin: Syyslukukauden 2014 alusta alkaen kouluissa tarjottu kasvisruoka on valmistettu pääasiassa kotimaisista raaka-aineista.