Kangasala on tunnettu hevospitäjä. Kunnassamme on muihin Tampereen seudun kuntiin verrattuna paljon hevosia ja pitkät ratsastusharrastusperinteet. Ratsastus on tänä päivänä yksi suosituimmista harrastuksista ja Kangasalla käydään ratsastamassa myös muista seudun kunnista. Kangasalla on seitsemän Suomen Ratsastajainliiton hyväksymää ratsastuskoulua tai harrastetallia ja lisäksi lukemattomia yksityistalleja. Luonnossa järjestettävät ratsastusvaellukset ovat nykyään matkailuvaltti ja mm. liikuntavammaisille ratsastus maastossa tarjoaa keinon luontoyhteyden kokemiseen. Ratsastajille ei ole kuitenkaan tarjolla riittävästi merkittyjä ja turvallisia ratsastusreittejä tai liityntäyhteyksiä metsätieltä toiselle. Hevosten ja moottoriajoneuvojen kohtaamisiin liittyy aina riskejä eli siksi pelkästään ratsastajille merkityt reitit ovat tarpeen varsinkin aloitteleville harrastajille. Ratsastus on kielletty mm. pururadalla ja hiihtoladuilla. Ruutanantien ja Asemantien välisellä alueella on paljon aktiivista hevostallitoimintaa ja alueella asuu noin 100 hevosta. Kirkkoharjulla on yksi merkitty ratsastusreitti, mutta se on lyhyt ja kulkee lähinnä pientä polkua pitkin. Harjulla olisi valmiina paljon leveämpiäkin polkuja, joista osan voisi merkitä ratsastusreitiksi ilman suuria kustannuksia. Reittejä voidaan toki perustaa muuallekin tallien läheisyyteen hyödyntämällä valmiita polkuja/teitä. Suomen Ratsastajainliitosta saadun tiedon mukaan uusien ratsastusreittien rakentamista varten on mahdollista saada EU-tukea. Reittien ylläpitoa on mahdollista hoitaa talkootyönä. Ratsastusreittien suunnittelua varten on tarpeen perustaa työryhmä, johon kutsutaan edustajia talliyrittäjistä, maanomistajista, Kangasalan Ratsastajat ry:stä sekä kunnasta. ALOITE Me valtuutetut esitämme, että Kangasalle perustetaan työryhmä selvittämään mahdollisuuksia rakentaa uusia merkittyjä ratsastusreittejä. Kangasalan kunta kartoittaa onko hankkeisiin mahdollista saada EU-tukea ja mitkä olisivat reittien kustannukset. Mikäli kustannukset ovat kohtuullisia, voidaan reittejä alkaa toteuttaa mahdollisimman pian. Tarvittaessa määrärahasta päättää valtuusto. Stiina Lahikainen, vihreät